data:post.title

Veggie easter

sobota, 26 marca 2016 1 komentarz


Wielkanoc to trudne święta dla wegetarian biorąc pod uwagę polską tradycję. Od czasu kiedy postanowiłam (pod wpływem mojej siostry) ograniczyć spożycie mięsa moja
kuchnia znacznie się urozmaiciła, i na co dzień tworzę znane potrawy, których podstawą jest mięso, w wegetariańskiej wersji. Dzisiaj pierwsza odsłona, którą podzielę się na blogu. Pasztet świąteczny.

*****

Easter is not a perfect time for veggie people because polish tradition includes a lot of meat. That's why I decided to make traditional Easter dish in a veggie way!


Składniki (Ingredients):
3/4 szklanki kaszy jaglanej (3/4 cup of millet)
warzywa z żurku (boiled soup vegetables)
2 żółtka (2 egg yolks)
sól i pieprz (salt and pepper)
1 peproncino (1 peperoncino)
1 łyżeczka curry (1 teaspoon of curry)
1/2 batata (1/2 sweet potato)
3 łyżeczki sosu sojowego (3 teaspoons of soy souce)
owoce goji wedle uznania (goji as much as You want)
garść płatków migdałów (handful of migdals flakes)
papryka ostra (hot pepper)


  1. Warzywa z zupy studzimy i kroimy, wrzucamy na patelnię (jako tłuszczu aktualnie używam oleju ryżowego).
  2. Kaszę jaglaną gotujemy.
  3. Batata kroimy i pieczemy w piekarniku (ok. 30 min w 180 stopniach)
  4. Podsmażone warzywa oraz batata studzimy i wrzucamy do blendera. Mielimy na nie w pełni gładką masę (tak żeby częściowo kawałki warzyw były widoczne), przesypujemy do miski.
  5. Do warzyw dodajemy kaszę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie łyżką. 
  6. Przekładamy do tortownicy lub blaszki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem.
  7. Ozdabiamy wedle uznania. Ja użyłam suszonego czosnku, kolorowego pieprzu i batata.
  8. Wkładamy do piekarnika na 220 stopni na około 40 minut.

Smacznego! 






1 komentarz

  1. Great post. I used to be checking continuously this blog and I
    am impressed! Extremely helpful information particularly the clolsing phase :
    ) I care for such information much. I was seeking this particular
    information for a very lemgthy time. Thanks
    and good luck.

    OdpowiedzUsuń